Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Newsletter | Dev Blog | Dev Wiki | Support


Thread Closed 
Missing ground in snow valley
Author Message
physhal Offline
Junior Member

Posts: 5
Joined: May 2009
Reputation: 0
Post: #1
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago Missing ground in snow valley

I purchased Penumbra: Overture through Steam and I have encountered some graphical errors. In the first room of the game there is a small barrel behind the chair. I disappears whenever I look directly at it and I can't interact with it. Then when I get to the snow valley, the background is missing completely. There are a few landmarks sticking up but other than that everything is a white void.

My specs are:
AMD Phenom X4 9550(2.2GHz)
ATI Radeon HD 3600
Vista 64
05-04-2009 06:24 AM
Find all posts by this user
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,454
Joined: Apr 2006
Reputation: 42
Post: #2
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago RE: Missing ground in snow valley

Could you take a screenshot of the valley using something like Fraps?
05-04-2009 07:06 AM
Find all posts by this user
physhal Offline
Junior Member

Posts: 5
Joined: May 2009
Reputation: 0
Post: #3
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago RE: Missing ground in snow valley

Here are two screenshots of the phenomena I described:

[attachment=675][attachment=676]
(This post was last modified: 10-02-2009 07:31 AM by jens.)
05-05-2009 01:05 AM
Find all posts by this user
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,454
Joined: Apr 2006
Reputation: 42
Post: #4
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago RE: Missing ground in snow valley

Never seen anything like that before.

Try downloading the latest drivers for your video card, then uninstalling the old ones, rebooting and then installing the new. That should make sure you have the latest drivers and are not using any strange settings.

Also, make sure Catalyst AI in the ATI settings is off.
05-05-2009 07:03 AM
Find all posts by this user
physhal Offline
Junior Member

Posts: 5
Joined: May 2009
Reputation: 0
Post: #5
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago RE: Missing ground in snow valley

I tried reinstalling the latest video driver and I turned off Catalyst AI to no effect.
While searching the forums I found a person with the same problem as me:
http://frictionalgames.com/forum/showthr...p?tid=2823

His issue seems to be with missing textures so I tried downloading from Steam again. This time I had no missing backgrounds. However once I restarted Overture and played again, I encountered the same issue as before. Does any of this help?
05-05-2009 06:53 PM
Find all posts by this user
eliasfrost Offline
Posting Freak

Posts: 1,770
Joined: Mar 2007
Reputation: 39
Post: #6
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago RE: Missing ground in snow valley

Is there no possibility that the config file is messing things up? there have been numerous of threads about the config file messing up the resolution.

Just a thought.

[Image: indiedb_88x31.png]
05-06-2009 04:44 PM
Find all posts by this user
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,454
Joined: Apr 2006
Reputation: 42
Post: #7
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago RE: Missing ground in snow valley

It might be some problem with the cache files. Go into the game directory (not 100% sure where this is on the steam release) and then go in the redist folder and there locate the core/cache folder and delete all files. Start the game again and see what happens.
05-07-2009 05:45 PM
Find all posts by this user
physhal Offline
Junior Member

Posts: 5
Joined: May 2009
Reputation: 0
Post: #8
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago RE: Missing ground in snow valley

Nope, that didn't work, but I appreciate the suggestion.
05-07-2009 05:53 PM
Find all posts by this user
jens Offline
Frictional Games

Posts: 3,553
Joined: Apr 2006
Reputation: 169
Post: #9
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago RE: Missing ground in snow valley

Did you make any changes to the settings between playing the first time(when you had no errors) and the second time when the errors re-appeared?

If so go to My Documents/Penumbra Overture/ and delete the settings.cfg file, then start the game again to use default settings and see if that works. You could also try to turn the settings down to minimum and see if that helps, and then step by step turn them up to pinpoint more exactly what could be the problem.
05-07-2009 08:02 PM
Visit this user's website Find all posts by this user
physhal Offline
Junior Member

Posts: 5
Joined: May 2009
Reputation: 0
Post: #10
Solved: 6 Months, 4 Weeks, 14 Hours, 44 Seconds ago RE: Missing ground in snow valley

I deleted the cfg file. The disappearing barrel was still "there," but the snow valley was fine. After restarting the game without changing any options, I got the missing ground again.
05-09-2009 12:38 AM
Find all posts by this user
Thread Closed 




User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)