Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Newsletter | Dev Blog | Dev Wiki | Support | Gametee


Thread Closed 
game crashes after intro
Author Message
fonzi Offline
Junior Member

Posts: 4
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #1
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago game crashes after intro

-------- THE HPL ENGINE LOG ------------

Creating Engine Modules
--------------------------------------------------------
Creating graphics module
Creating system module
Creating resource module
Creating input module
Creating sound module
Creating physics module
Creating ai module
Creating scene module
--------------------------------------------------------

Initializing Resources Module
--------------------------------------------------------
Creating resource managers
Misc Creation
--------------------------------------------------------

Initializing Graphics Module
--------------------------------------------------------
Init low level graphics
Setting video mode: 800 x 600 - 32 bpp
Init Glee...OK
Setting up OpenGL
Max texture image units: 16
Max texture coord units: 8
Two sided stencil: 1
Vertex Buffer Object: 1
Anisotropic filtering: 1
Max Anisotropic degree: 8
Multisampling: 1
Vertex Program: 1
Fragment Program: 1
NV Register Combiners: 1
NV Register Combiners Stages: 8
ATI Fragment Shader: 0
Creating graphic systems
Creating Renderer2D
Renderer2D created
Creating Renderer3D
Load Renderer3D gpu programs:
Extrude
Diffuse
Fog
Creating fog textures: Solid Additive Alpha
init sky box
Renderer3D created
Creating screen buffers size 800.000000 : 600.000000
Creating programs
RendererPostEffects created
Adding engine materials
--------------------------------------------------------

Initializing Sound Module
--------------------------------------------------------
Initializing OpenAL.
Trying to open audio device... Success!
Device name:
OpenAL Version Supported: 1.0
Number of channels: 32
--------------------------------------------------------

Initializing Game Module
--------------------------------------------------------
Adding engine updates
Initializing script functions
--------------------------------------------------------

User Initialization
--------------------------------------------------------
Trying to load vertex program!
Success!
--------------------------------------------------------

Game Running
--------------------------------------------------------
WARNING: Could not find language file entry 'Show Crosshair:'
Loading collada for 'data/level00_01_boat_cabin.dae' took: 329 ms
06-08-2007 08:38 PM
Find all posts by this user
deathindustrial Offline
Junior Member

Posts: 3
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #2
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago RE: game crashes after intro

When you say it "crashes", what exactly happens? The above log does not look unusual. I know that I *thought* the game had crashed initially but it just took a while to load (probably takes longer the first time through).
06-08-2007 08:43 PM
Find all posts by this user
fonzi Offline
Junior Member

Posts: 4
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #3
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago RE: game crashes after intro

deathindustrial Wrote:When you say it "crashes", what exactly happens? The above log does not look unusual. I know that I *thought* the game had crashed initially but it just took a while to load (probably takes longer the first time through).

It takes me back to desktop with Resolution 800x600. I find the log not very unusual myself. But thats all I get.
06-10-2007 05:15 PM
Find all posts by this user
Urkle Offline
FG - Associate

Posts: 1,172
Joined: Jul 2006
Reputation: 21
Post: #4
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago RE: game crashes after intro

fonzi Wrote:
deathindustrial Wrote:When you say it "crashes", what exactly happens? The above log does not look unusual. I know that I *thought* the game had crashed initially but it just took a while to load (probably takes longer the first time through).

It takes me back to desktop with Resolution 800x600. I find the log not very unusual myself. But thats all I get.

Can you get a backtrace of the crash?
to do this make sure you have "gdb" installed on your system. Then run
ulimit -c unlimited
./penumbra
Then recreate the crash and run
ls core.*
gdb ./penumbra.bin core.12345

instead of 12345 put the full name of the core file created by penumbra.bin.

then type inside of GDB.
thread apply all bt full

And post the contents to this forum thread and I will track down the issue.

Developing away on one of
Multiple Macs running 10.6, 10.7, 10.8, and 10.9.
Linux, 8-core AMD, 8GB RAM, Fedora 18, nVidia 450 1GB
06-11-2007 02:30 PM
Visit this user's website Find all posts by this user
fonzi Offline
Junior Member

Posts: 4
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #5
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago RE: game crashes after intro

Thread 4 (process 3255):
#0 0xb771505c in nanosleep () from /lib/tls/libc.so.6
No symbol table info available.
#1 0xb7e06d33 in SDL_Delay () from ./lib/libSDL-1.2.so.0
No symbol table info available.
#2 0xb7e06d75 in SDL_Delay () from ./lib/libSDL-1.2.so.0
No symbol table info available.
#3 0xb7dbad60 in SDL_ulltoa () from ./lib/libSDL-1.2.so.0
No symbol table info available.
#4 0xb7e04335 in _ConvertX86p32_8RGB332 () from ./lib/libSDL-1.2.so.0
No symbol table info available.
#5 0xb767a0bd in start_thread () from /lib/tls/libpthread.so.0
No symbol table info available.
#6 0xb77529ee in clone () from /lib/tls/libc.so.6
No symbol table info available.

Thread 3 (process 3256):
#0 0xb774ad04 in ioctl () from /lib/tls/libc.so.6
No symbol table info available.
#1 0xb4e75b21 in _snd_pcm_hw_open () from /usr/lib/libasound.so.2
No symbol table info available.
#2 0xb4e65da5 in snd_pcm_writei () from /usr/lib/libasound.so.2
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
No symbol table info available.
#3 0xb7d6db87 in alDistanceModel () from ./lib/libopenal.so.0
No symbol table info available.
#4 0xb7d719bf in alDistanceModel () from ./lib/libopenal.so.0
No symbol table info available.
#5 0xb7d7345d in alcCaptureSamples () from ./lib/libopenal.so.0
No symbol table info available.
#6 0xb7d53806 in alListener3i () from ./lib/libopenal.so.0
No symbol table info available.
#7 0xb7d5b3e6 in alDistanceModel () from ./lib/libopenal.so.0
No symbol table info available.
#8 0xb767a0bd in start_thread () from /lib/tls/libpthread.so.0
No symbol table info available.
#9 0xb77529ee in clone () from /lib/tls/libc.so.6
No symbol table info available.

Thread 2 (process 3257):
#0 0xb771505c in nanosleep () from /lib/tls/libc.so.6
No symbol table info available.
#1 0xb7e06d33 in SDL_Delay () from ./lib/libSDL-1.2.so.0
No symbol table info available.
#2 0x083203cd in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
No symbol table info available.
#3 0xb7dbad60 in SDL_ulltoa () from ./lib/libSDL-1.2.so.0
No symbol table info available.
#4 0xb7e04335 in _ConvertX86p32_8RGB332 () from ./lib/libSDL-1.2.so.0
No symbol table info available.
#5 0xb767a0bd in start_thread () from /lib/tls/libpthread.so.0
No symbol table info available.
#6 0xb77529ee in clone () from /lib/tls/libc.so.6
No symbol table info available.

Thread 1 (process 3254):
#0 0x0843a768 in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#1 0x08425945 in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#2 0x08410e0f in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#3 0x0838e26b in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
#4 0x0838bff2 in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#5 0x082f786a in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#6 0x082b79b8 in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#7 0x081f9a6b in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#8 0x082bf1c7 in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#9 0x081e1d41 in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#10 0x081beae9 in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#11 0x08133bc5 in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
No symbol table info available.
#12 0x080f686e in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#13 0x08053a8b in ?? ()
No symbol table info available.
#14 0x082788aa in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#15 0x0826765c in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#16 0x0810c5b9 in std::operator+<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > ()
No symbol table info available.
#17 0xb769bea8 in __libc_start_main () from /lib/tls/libc.so.6
No symbol table info available.
#18 0x0804f451 in ?? ()
No symbol table info available.
06-11-2007 05:44 PM
Find all posts by this user
fonzi Offline
Junior Member

Posts: 4
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #6
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago RE: game crashes after intro

I hope that will help solve the problem. I am using the demo version 1.0.1a.
(This post was last modified: 06-11-2007 05:47 PM by terrax121.)
06-11-2007 05:45 PM
Find all posts by this user
Capitán Centollo Offline
Junior Member

Posts: 2
Joined: Oct 2007
Reputation: 0
Post: #7
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago Game crashes after intro

I have purchased the game just after finishing the demo, and when i start a new game it crashes after the intro.

The game version is 1.0.679

I'm using Ubuntu Gutsy Gibbon amd64, i have an ATI X1900XT 512Mb and the latest drivers (8.42.3) and i have installed all the needed 32 libraries and made the .asoundrc file for solving the crackly sound problem.

this is the game output after crash:

Segmentation fault (core dumped)
Penumbra exited unexpectedly, please check
/home/javier/.frictionalgames/Penumbra Overture/Episode1/hpl.log
for any error messages
Also try running
ulimit -c unlimited
And re-running Penumbra and try and recreate the error
then submit the generated core file or stack trace

Here is my hpl.log: [attachment=364]

This is the output of the command ldd penumbra.bin: [attachment=365]

And this is my xorg.conf file: [attachment=366]

Can you help me, please?
10-28-2007 06:24 PM
Find all posts by this user
Capitán Centollo Offline
Junior Member

Posts: 2
Joined: Oct 2007
Reputation: 0
Post: #8
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago Game crashes after intro - I found the reason (at least for my problem)

In my case the error occurs only when i turn on the shadows, but now i have another error, when i press ESC to open the main menu the mouse freezes and the keybord doesn't work, so i have to reinitiate the X server by pressing Ctrl + Atl + Backspace. ¿Any idea of what's wrong?

Also, if i put the shaders option anything better than "Very Low" the game has a lot of graphics glitches.
10-28-2007 08:08 PM
Find all posts by this user
jimmytwinkle Offline
Junior Member

Posts: 7
Joined: Apr 2008
Reputation: 0
Post: #9
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago RE: game crashes after intro

Capitán Centollo Wrote:In my case the error occurs only when i turn on the shadows, but now i have another error, when i press ESC to open the main menu the mouse freezes and the keybord doesn't work, so i have to reinitiate the X server by pressing Ctrl + Atl + Backspace. ¿Any idea of what's wrong?

Also, if i put the shaders option anything better than "Very Low" the game has a lot of graphics glitches.

I am having the exact same problems as Capitan Centollo. I am running Ubuntu Gutys amd64 with an ATI HD2400Pro 256 MB. The game isn't really playable with no shadows and with all the graphical glitches. I am using the latest fglrx ati driver (8.3). Any help would be appreciated.
04-11-2008 03:42 AM
Find all posts by this user
jimmytwinkle Offline
Junior Member

Posts: 7
Joined: Apr 2008
Reputation: 0
Post: #10
Solved: 1 Year, 9 Months, 2 Weeks, 2 Days, 7 Hours, 36 Minutes, 24 Seconds ago RE: game crashes after intro

jimmytwinkle Wrote:
Capitán Centollo Wrote:In my case the error occurs only when i turn on the shadows, but now i have another error, when i press ESC to open the main menu the mouse freezes and the keybord doesn't work, so i have to reinitiate the X server by pressing Ctrl + Atl + Backspace. ¿Any idea of what's wrong?

Also, if i put the shaders option anything better than "Very Low" the game has a lot of graphics glitches.

I am having the exact same problems as Capitan Centollo. I am running Ubuntu Gutys amd64 with an ATI HD2400Pro 256 MB. The game isn't really playable with no shadows and with all the graphical glitches. I am using the latest fglrx ati driver (8.3). Any help would be appreciated.

The graphical glitches seem to be fixed in fglrx 8.4 but the game still crashes when starting or loading a game with shadows enabled. It's very playable now though.
05-02-2008 10:01 PM
Find all posts by this user
Thread Closed 




User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)