Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Newsletter | Dev Blog | Dev Wiki | Support


Post Reply 
[SOLVED]Penumbra (Overture, Black Plague and Requiem) crash upon startup (sound, F16)
Author Message
thetargos Offline
Junior Member

Posts: 30
Joined: Apr 2007
Reputation: 0
Post: #1
Not Solved [SOLVED]Penumbra (Overture, Black Plague and Requiem) crash upon startup (sound, F16)

So it all boils down to the soud card, apparently. The same trace is present in the three games, so I'll post it only once Big Grin


-------- THE HPL ENGINE LOG ------------

Creating Engine Modules
--------------------------------------------------------
Creating graphics module
Creating system module
Creating resource module
Creating input module
Creating sound module
Creating physics module
Creating ai module
Creating gui module
Creating haptic module
Creating scene module
--------------------------------------------------------

Initializing Resources Module
--------------------------------------------------------
Creating resource managers
Misc Creation
--------------------------------------------------------

Initializing Graphics Module
--------------------------------------------------------
Init low level graphics
Setting video mode: 800 x 600 - 32 bpp
Init Glee...OK
Setting up OpenGL
  Max texture image units: 32
  Max texture coord units: 8
  Two sided stencil: 1
  Vertex Buffer Object: 1
  Anisotropic filtering: 1
  Max Anisotropic degree: 16
  Multisampling: 1
  Vertex Program: 1
  Fragment Program: 1
  NV Register Combiners: 1
  NV Register Combiners Stages: 8
  ATI Fragment Shader: 0
Creating graphic systems
  Creating Renderer2D
  Renderer2D created
  Creating Renderer3D
   Load Renderer3D gpu programs:
    Extrude
    Diffuse Vertex
    Diffuse Fragment
    Fog
   Creating fog textures: Solid Additive Alpha
   init sky box
  Renderer3D created
Creating screen buffers size 800.000000 : 600.000000
Creating programs
  RendererPostEffects created
Adding engine materials
--------------------------------------------------------

Initializing Sound Module
--------------------------------------------------------
Initializing OpenAL.
  Trying to open audio device...

I'm runnig Fedora 16 64-bit (with every pertinent 32-bit library installed), my videocard is an nvidia 9800 GT with latest drivers as available through RPMFusion, and fully functional. At the terminal I get the following output:

ALSA lib dlmisc.c:236:(snd1_dlobj_cache_get) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so
(0) : fatal error C9999: *** exception during compilation ***
Cg compiler terminated due to fatal error/rikers/Juegos//PenumbraCollection/BlackPlague/requiem: línea 9:  6582 Violación de segmento  (`core' generado) ./requiem.bin "$@"
Penumbra: Requiem exited unexpectedly, please check
/home/gianni/.frictionalgames/Penumbra/Requiem/hpl.log
for any error messages
Also try running
ulimit -c unlimited
And re-running Penumbra: Requiem and try and recreate the error
then submit the generated core file or stack trace

So I'm guessing there is a conflict there somewhere. What libs should I swap/link/remove?
(This post was last modified: 04-08-2012 04:59 PM by thetargos.)
04-08-2012 06:58 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
thetargos Offline
Junior Member

Posts: 30
Joined: Apr 2007
Reputation: 0
Post: #2
Not Solved RE: Penumbra (Overture, Black Plague and Requiem) crash upon startup (sound, F16)

Quick addendum: I updated the symlinks of some of the libraries for Overture in the $GAME/lib directory and that did not seem to accomplish much. Among the libraries I linked (only updated the symlinks!) were libCgGL.so, libCg.so (preserving the originals as libCgGL.so.orig and libCG.so.orig), libSDL, libSDL_image, libSDL_ttf and openal, with the very same result when trying to load the game.

In the console output I see in my previous post, maybe I should translate a few things:

ALSA lib dlmisc.c:236:(snd1_dlobj_cache_get) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so

(0) : fatal error C9999: *** exception during compilation ***

Cg compiler terminated due to fatal
error/rikers/Juegos//PenumbraCollection/BlackPlague/requiem: línea
9:  6582 Segmentation Fault  (`core' generated) ./requiem.bin "$@"

Penumbra: Requiem exited unexpectedly, please check

/home/gianni/.frictionalgames/Penumbra/Requiem/hpl.log

for any error messages

Also try running

ulimit -c unlimited

And re-running Penumbra: Requiem and try and recreate the error

then submit the generated core file or stack trace

That segfault there results from starting the game with the updated libs. Today having rebooted the computer (dunno if that even matters, or if simply the buffers were flushed) I get on the console:

./overture
./penumbra.bin: ./lib/libCgGL.so: no version information available (required by ./penumbra.bin)
./penumbra.bin: ./lib/libCg.so: no version information available (required by ./penumbra.bin)
./overture: línea 9:  7912 Segmentation fault  (`core' generated) ./penumbra.bin "$@"
Penumbra: Overture exited unexpectedly, please check
/home/gianni/.frictionalgames/Penumbra/Overture/hpl.log
for any error messages
Also try running
ulimit -c unlimited
And re-running Penumbra and try and recreate the error
then submit the generated core file or stack trace

And the log now shows:
-------- THE HPL ENGINE LOG ------------

Creating Engine Modules
--------------------------------------------------------
Creating graphics module
Creating system module
Creating resource module
Creating input module
Creating sound module
Creating physics module
Creating ai module
Creating gui module
Creating haptic module
Creating scene module
--------------------------------------------------------

Initializing Resources Module
--------------------------------------------------------
Creating resource managers
Misc Creation
--------------------------------------------------------

Initializing Graphics Module
--------------------------------------------------------
Init low level graphics
Setting video mode: 800 x 600 - 32 bpp
Init Glee...OK
Setting up OpenGL
  Max texture image units: 32
  Max texture coord units: 8
  Two sided stencil: 1
  Vertex Buffer Object: 1
  Anisotropic filtering: 1
  Max Anisotropic degree: 16
  Multisampling: 1
  Vertex Program: 1
  Fragment Program: 1
  NV Register Combiners: 1
  NV Register Combiners Stages: 8
  ATI Fragment Shader: 0
Creating graphic systems
  Creating Renderer2D
  Renderer2D created
  Creating Renderer3D
   Load Renderer3D gpu programs:
    Extrude
CG: 'ShadowExtrude_vp.cg' using profile: 'gp4vp'
CG: 'ShadowExtrude_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
    Diffuse Vertex
CG: 'Diffuse_Color_vp.cg' using profile: 'gp4vp'
    Diffuse Fragment
CG: 'Diffuse_Color_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
    Fog
CG: 'Fog_Solid_vp.cg' using profile: 'gp4vp'
CG: 'Fog_Solid_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
   Creating fog textures: Solid Additive Alpha
CG: 'refract_vp.cg' using profile: 'gp4vp'
CG: 'refract_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
CG: 'refract_special_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
   init sky box
  Renderer3D created
Creating screen buffers size 800.000000 : 600.000000
Creating programs
CG: 'PostEffect_Blur_vp.cg' using profile: 'gp4vp'
CG: 'PostEffect_Blur_Rect_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
CG: 'PostEffect_Blur_2D_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
CG: 'PostEffect_Bloom_vp.cg' using profile: 'gp4vp'
CG: 'PostEffect_Bloom_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
CG: 'PostEffect_Motion_vp.cg' using profile: 'gp4vp'
CG: 'PostEffect_Motion_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
CG: 'PostEffect_DoF_vp.cg' using profile: 'gp4vp'
CG: 'PostEffect_DoF_fp.cg' using profile: 'gp4fp'
  RendererPostEffects created
Adding engine materials
--------------------------------------------------------

Initializing Sound Module
--------------------------------------------------------
Initializing OpenAL.
  Trying to open audio device...

Still the problem seems to be that the game is not able to initialize sound or get hold of the soundcard.



Who would have thought?? So it happens that the culprit was libvorbis all along? Looking at the other post where the games would crash when starting them (seeing how I couldn't even get to the menus) I decided to try out his solution and linked libvorbis to the system-wide one... Lo and behold, it worked!
(This post was last modified: 04-08-2012 04:59 PM by thetargos.)
04-08-2012 04:27 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


[-]
Quick Reply
Message
Type your reply to this message here.

Image Verification
Please enter the text within the image on the left in to the text box below. This process is used to prevent automated posts.



User(s) browsing this thread: 2 Guest(s)