Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Privacy Policy | Dev Blog | Dev Wiki | Support | Gametee


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Array in class
nemesis567 Offline
Posting Freak

Posts: 874
Threads: 65
Joined: May 2011
Reputation: 10
#1
Array in class

I've been trying forever to have an array in a class. It just won't work and will give me an error message. Is there any way to get an array into a class?

Today I dreamt the life I could live forever. You only know that when you feel it for you know not what you like until you've experienced it.
04-18-2012, 01:00 PM
Find
Cranky Old Man Offline
Posting Freak

Posts: 986
Threads: 20
Joined: Apr 2012
Reputation: 38
#2
RE: Array in class

(04-18-2012, 01:00 PM)nemesis567 Wrote: will give me an error message
What error message? Always, always specify what error message pops up. Error messages are made to be read and understood, if not by you, then by the person helping you.


Noob scripting tutorial: From Noob to Pro

(This post was last modified: 04-18-2012, 01:08 PM by Cranky Old Man.)
04-18-2012, 01:08 PM
Find
nemesis567 Offline
Posting Freak

Posts: 874
Threads: 65
Joined: May 2011
Reputation: 10
#3
RE: Array in class

It's not specific, and thus won't help that much: Error: Expected ;

The ; was expected where I put "HERE"

int[][] myArray"HERE"(5, int[](5));

Today I dreamt the life I could live forever. You only know that when you feel it for you know not what you like until you've experienced it.
04-18-2012, 01:47 PM
Find
Cranky Old Man Offline
Posting Freak

Posts: 986
Threads: 20
Joined: Apr 2012
Reputation: 38
#4
RE: Array in class

(04-18-2012, 01:47 PM)nemesis567 Wrote: It's not specific, and thus won't help that much: Error: Expected ;



The ; was expected where I put "HERE"



int[][] myArray"HERE"(5, int[](5));


I know very little about AngelScript arrays, but reading the AngelScript documentation, I see that arrays aren't necessarily supported by the HPL2 engine.
Your line looks okay - it should define a 5x5 array of ints with uninitialized values - but judging by the error, it seems that the compiler can only understand empty arrays. ( int[][] myArray; )


Noob scripting tutorial: From Noob to Pro

04-18-2012, 02:05 PM
Find
nemesis567 Offline
Posting Freak

Posts: 874
Threads: 65
Joined: May 2011
Reputation: 10
#5
RE: Array in class

Empty arrays work as long as I don't ever assign anything to them. Pointless.

Today I dreamt the life I could live forever. You only know that when you feel it for you know not what you like until you've experienced it.
04-18-2012, 02:41 PM
Find
Apjjm Offline
Is easy to say

Posts: 496
Threads: 18
Joined: Apr 2011
Reputation: 52
#6
RE: Array in class

The problem comes from the fact that angelscript treats the array initilisation as a function call, which it then doesn't permit in the global scope:
int[][] x(4,int[](5)); -> int[][] x(4, makeArrayInt(5));
One way to fix this is to just to take split the initialisation out so there are none of these function calls:
int[][] x(4,_x1); int[] _x1(5,0);

This works, as can be seen by running the following test:
int[][] x(3,y); int[] y(3,0);

void OnStart()
{
    x[0][0] = 1;
    x[0][1] = 2;
    x[0][2] = 3;
    x[1][0] = 10;
    x[1][1] = 20;
    x[1][2] = 30;
    x[2][2] = -3;
    x[2][1] = -2;
    x[2][0] = -1;
    printArray(x,"Test");
    printArray(y,"Test2");
}

void printArray(int[] ar, string name)
{
  AddDebugMessage(name,false);
  for(uint i =0; i<ar.length(); i++) AddDebugMessage("["+i+"]" + ar[i],false);
}

void printArray(int[][] ar, string name)
{
  AddDebugMessage(name,false);
  for(uint i =0; i<ar.length(); i++)
  for(uint j =0; j<ar[i].length(); j++)
  AddDebugMessage("["+i+","+j+"]" + ar[i][j],false);
}

The other way is just to state the bounds in a constructor (classes) or the OnStart event:
int[][] a;

void OnStart()
{
   a = int[][](4,int[](5,0));
}

Edit: Forum decided to mess up the code tags horribly Sad
(This post was last modified: 04-18-2012, 02:53 PM by Apjjm.)
04-18-2012, 02:49 PM
Find
nemesis567 Offline
Posting Freak

Posts: 874
Threads: 65
Joined: May 2011
Reputation: 10
#7
RE: Array in class

Thanks a lot!

If you initialize it with values it also seems to work correctly.

Unfortunetely it still gives the same error. Remember that the array is a member of the class.

Today I dreamt the life I could live forever. You only know that when you feel it for you know not what you like until you've experienced it.
(This post was last modified: 04-18-2012, 02:58 PM by nemesis567.)
04-18-2012, 02:52 PM
Find
Your Computer Offline
SCAN ME!

Posts: 3,456
Threads: 32
Joined: Jul 2011
Reputation: 235
#8
RE: Array in class

(04-18-2012, 02:52 PM)nemesis567 Wrote: Unfortunetely it still gives the same error. Remember that the array is a member of the class.

Try declaring the array without a value, with the size of the array provided within the square brackets, then in the constructor of the class assign the default values.

Tutorials: From Noob to Pro
04-18-2012, 03:06 PM
Website Find
nemesis567 Offline
Posting Freak

Posts: 874
Threads: 65
Joined: May 2011
Reputation: 10
#9
RE: Array in class

int myArray[nVal1][nVal2]; Does not work.
int[][] myArray = {{1,2},{1,2}}; Does not work
int[][] myArray(2, int[](2)); Does not work
int[][] x(4,_x1); int[] _x1(5,0); Does not work
int[] simpleArray(2); Does not work
int[][] myArray; Works but when I initialize values in the constructor it gives an error from the main function: main(8,2): Failed to initialize global variable myObject;

Today I dreamt the life I could live forever. You only know that when you feel it for you know not what you like until you've experienced it.
(This post was last modified: 04-18-2012, 03:15 PM by nemesis567.)
04-18-2012, 03:11 PM
Find
Apjjm Offline
Is easy to say

Posts: 496
Threads: 18
Joined: Apr 2011
Reputation: 52
#10
RE: Array in class

The last method should still work for classes:
void OnStart()
  {
    Test t;
    printArray(t.array,"T");
  }
  
class Test
{
    int[][] array;
    
    Test()
     {
        array = int[][](4,int[](5,0));
     }
}

void printArray(int[][] ar, string name)
{
  AddDebugMessage(name,false);
  for(uint i =0; i<ar.length(); i++)
  for(uint j =0; j<ar[i].length(); j++)
  AddDebugMessage("["+i+","+j+"]" + ar[i][j],false);
}
04-18-2012, 04:18 PM
Find




Users browsing this thread: 1 Guest(s)