Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Newsletter | Dev Blog | Dev Wiki | Support | Gametee


Thread Closed 
Game freezes in videosequence
Author Message
muunleit Offline
Junior Member

Posts: 8
Joined: Jun 2008
Reputation: 0
Post: #1
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago Game freezes in videosequence

Hello

I've got a problem in one of the last videosequences (the one with "There cannot be one, ..."). When the screen fades to white, the game freezes and the only way to end it, is to send a kill-sig (it does not react to a term-sig or anything else).

The hpl.log (attached) shows at last the lines
WARNING: Can't find sound 'player_scare_low' (may also be due too many sounds playing).
WARNING: Can't find sound 'player_heartbeat' (may also be due too many sounds playing).
for about 60.000 times.

I've re-installed,
I've re-downloaded and re-installed,
I've tried with and without Sound / Hardacceleration / EFX,
without any success.

What else can I do?


I'm running the game on a
Processor : AMD Athlon™ 64 Processor 3200+
Memory : 2075MB
Operating System : Arch Linux
Kernel : Linux 2.6.25-ARCH (i686)
OpenGL Renderer: GeForce 7600 GT/PCI/SSE2/3DNOW!
Audio Adapter: NFORCE - NVidia CK804
inside a separate X-Server(, cause I got two screens, but only want to use one for the game).

The demo and the game worked without any problems until this position.
06-01-2008 08:01 PM
Find all posts by this user
Cr4sh Offline
Junior Member

Posts: 9
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #2
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago RE: Game freezes in videosequence

muunleit Wrote:WARNING: Can't find sound 'player_scare_low' (may also be due too many sounds playing).
WARNING: Can't find sound 'player_heartbeat' (may also be due too many sounds playing).
Check: Penumbra Black Plague\redist\sounds\player and look for player_scare_low and player_heartbeat. These files maybe missing.

U N B I R T H - Czech Translation!

- http://unbirth.ic.cz -
06-01-2008 08:59 PM
Visit this user's website Find all posts by this user
muunleit Offline
Junior Member

Posts: 8
Joined: Jun 2008
Reputation: 0
Post: #3
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago RE: Game freezes in videosequence

Cr4sh Wrote:Check: Penumbra Black Plague\redist\sounds\player and look for player_scare_low and player_heartbeat. These files maybe missing.

Yes, both aren't there and I've got no redist-directory, the sounds-directory is directly inside the maininstall-directory.
There are files with the same name but countet (e.g. player_scare_low1.ogg, player_scare_low2.ogg, player_scare_low3.ogg) and a *.snt with the same name (player_scare_low.snt). There aren't any files without extensions at all.

Where can I get them? Do I need them?
The *.snt seems to be some kind of config-files for the others.
06-01-2008 10:09 PM
Find all posts by this user
WindexGlow Offline
Posting Freak

Posts: 1,108
Joined: Mar 2007
Reputation: -5
Post: #4
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago RE: Game freezes in videosequence

The game refers to the SNT files when it looks for sounds.
Inside the SNT file it refers to the invidual sound files. This allows several sounds to be played randomly, while refering to only one file.

It seems you have all the files you need.
Have you closed all unnecessary background tasks?

Please -REP me.
Honestly, please do. I want to see how low I can go!!
Ignore that error message too. Just ignore it and keep going to give me -rep.
06-01-2008 11:43 PM
Find all posts by this user
muunleit Offline
Junior Member

Posts: 8
Joined: Jun 2008
Reputation: 0
Post: #5
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago RE: Game freezes in videosequence

WindexGlow Wrote:Have you closed all unnecessary background tasks?

Yes, the game is the only thing which runs inside the x-server (no desktop-environment, no window-manager) and the x-server is the only "program" which runs.
There are only some basic daemons running in background (hal, dbus, avahi, fam, portmap, cron, syslog, cups and some kernel-daemons)
06-02-2008 10:59 AM
Find all posts by this user
muunleit Offline
Junior Member

Posts: 8
Joined: Jun 2008
Reputation: 0
Post: #6
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago Question RE: Game freezes in videosequence

*push*

No more ideas?
Not even by a developer maybe? Sad
06-03-2008 01:18 PM
Find all posts by this user
jens Offline
Frictional Games

Posts: 4,095
Joined: Apr 2006
Reputation: 202
Post: #7
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago RE: Game freezes in videosequence

You could locate the settings.cfg file for penumbra, I think it is saved in ./frictional games/penumbra/black plague/ or something similar in you home directory. Don't bother with the default_settings.cfg located in the redist folder.

Find the entry line <Sound in the file and locate MaxMonoChannelsHint and MaxStereoChannelsHint and set them to 8 and 1. See if this helps, it has helped in some similar situation.
06-03-2008 01:58 PM
Visit this user's website Find all posts by this user
muunleit Offline
Junior Member

Posts: 8
Joined: Jun 2008
Reputation: 0
Post: #8
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago RE: Game freezes in videosequence

Thanks for the answer, jens.

But sadly it doesn't work. Sad

Btw. It's a very good game, all this physic, the nice graphic and the atmospheric sound. And I'm very happy it is released for Linux, too.
06-03-2008 08:02 PM
Find all posts by this user
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,634
Joined: Apr 2006
Reputation: 68
Post: #9
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago RE: Game freezes in videosequence

The error might have to do with OpenAL too, make sure u have the latest drivers.
06-03-2008 08:18 PM
Find all posts by this user
muunleit Offline
Junior Member

Posts: 8
Joined: Jun 2008
Reputation: 0
Post: #10
Solved: 1 Year, 7 Months, 3 Weeks, 8 Hours, 6 Minutes, 51 Seconds ago RE: Game freezes in videosequence

I think so.
0.0.8-4 is the one included in my distribution and it says it is latest updated at 2008-05-22

Is there any possibility to deactivate the sound, so I could play on and activate it later again?
06-03-2008 09:00 PM
Find all posts by this user
Thread Closed 




User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)