Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Newsletter | Dev Blog | Dev Wiki | Support


Thread Closed 
[Arch64] Problem running Penumbra Collection (Any game)
Author Message
Whoracle Offline
Junior Member

Posts: 5
Joined: Dec 2010
Reputation: 0
Post: #1
Not Solved [Arch64] Problem running Penumbra Collection (Any game)

Originally, I did not want to make a new thread for this so fast after making my earlier one, but since the forum software attaches new posts rather than updating the whole thread, here it goes:

First, the output:

[anthrax@lynxcore PenumbraCollection]$ ./blackplague
X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Major opcode of failed request:  138 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  182 ()
  Serial number of failed request:  36
  Current serial number in output stream:  39
Penumbra: Black Plague exited unexpectedly, please check
/home/anthrax/.frictionalgames/Penumbra/Black Plague/hpl.log
for any error messages
Also try running
ulimit -c unlimited
And re-running Penumbra and try and recreate the error
then submit the generated core file or stack trace

Contents of hpl.log:
[anthrax@lynxcore PenumbraCollection]$ cat /home/anthrax/.frictionalgames/Penumbra/Black\ Plague/hpl.log
-------- THE HPL ENGINE LOG ------------

Creating Engine Modules
--------------------------------------------------------
Creating graphics module
Creating system module
Creating resource module
Creating input module
Creating sound module
Creating physics module
Creating ai module
Creating gui module
Creating haptic module
Creating scene module
--------------------------------------------------------

Initializing Resources Module
--------------------------------------------------------
Creating resource managers
Misc Creation
--------------------------------------------------------

Initializing Graphics Module
--------------------------------------------------------
Init low level graphics
Setting video mode: 800 x 600 - 32 bpp
Init Glee...OK
Setting up OpenGL

ulimit is set to unlimited.
Error persists for Black Plague, Requiem and Overture.

I see a small window popping up and dying, and that's it.
Had a xinerama multidisplay setup, disabled one monitor so I am now running on 1680x1050 on an NVIDIA GeForce 9600 GT (driver version 260.19.29)

Output of df:
[anthrax@lynxcore ~]$ df -h
Filesystem                          Size  Used Avail  Use% Mounted on
udev                                 10M  164K  9.9M   2%    /dev
/dev/disk/by-label/archroot   7.3G  6.1G  801M  89%  /
none                                 1.5G      0   1.5G   0%   /dev/shm
/dev/sdc1                           99M   16M   79M  17%  /boot
/dev/sdc4                          141G  100G   35G  75% /home

I suspect this is a problem with the graphics system, but since neither log nor console gives any useful information, I'm stumped.

Also, I don't know what the game means by "then submit the generated core file or stack trace", since I haven't found any.
12-29-2010 08:56 PM
Find all posts by this user
Urkle Offline
FG - Associate

Posts: 1,172
Joined: Jul 2006
Reputation: 20
Post: #2
Not Solved RE: [Arch64] Problem running Penumbra Collection (Any game)

ldd blackblague.bin

First look it seems as though you don't have the 32 nvidia libraries installed correctly.

the output of LDD will tell us which version of libGL is being used. Then make sure that is the one FROM the 32bit nvidia libs.

If that is correct, then try removing libraries from the "libs" folder in the game installation that you already have on your system.

As for the coredump.. That requires a little bit of extra work.
Make sure that the core dumps are named with a PID

(as Root)
sysctl -w kernel.core_users_pid=1

Next,enable core dumping
ulimit -c unlimited

Now make sure you can write to the penumbra game directory (if you installed this under your user account, then no issue). then run the game and when it bombs run
gdb ./blackblague.bin ./core.####
replace #### with actual PID the core was created from.. Tab completion, or ls core.* to see what it is.
(and BTW.. this whole fiasco is handled soo much better in Amnesia)

Developing away on one of
Multiple Macs running 10.6, 10.7, 10.8, and 10.9.
Linux, 8-core AMD, 8GB RAM, Fedora 18, nVidia 450 1GB
(This post was last modified: 12-29-2010 09:11 PM by Urkle.)
12-29-2010 09:10 PM
Visit this user's website Find all posts by this user
Whoracle Offline
Junior Member

Posts: 5
Joined: Dec 2010
Reputation: 0
Post: #3
Not Solved RE: [Arch64] Problem running Penumbra Collection (Any game)

[anthrax@lynxcore BlackPlague]$ ldd blackplague.bin
    linux-gate.so.1 =>  (0xf7716000)
    libfltk.so.1.1 => not found
    libGL.so.1 => not found
    libGLU.so.1 => /opt/lib32/usr/lib/libGLU.so.1 (0xf7680000)
    libCg.so => not found
    libCgGL.so => not found
    libogg.so.0 => /opt/lib32/usr/lib/libogg.so.0 (0xf767a000)
    libvorbis.so.0 => /opt/lib32/usr/lib/libvorbis.so.0 (0xf7653000)
    libvorbisfile.so.3 => /opt/lib32/usr/lib/libvorbisfile.so.3 (0xf764b000)
    libopenal.so.1 => /opt/lib32/usr/lib/libopenal.so.1 (0xf7603000)
    libalut.so.0 => not found
    libSDL-1.2.so.0 => /opt/lib32/usr/lib/libSDL-1.2.so.0 (0xf7576000)
    libSDL_ttf-2.0.so.0 => not found
    libSDL_image-1.2.so.0 => /opt/lib32/usr/lib/libSDL_image-1.2.so.0 (0xf755a000)
    libstdc++.so.6 => /opt/lib32/usr/lib/libstdc++.so.6 (0xf746a000)
    libm.so.6 => /opt/lib32/lib/libm.so.6 (0xf7444000)
    libgcc_s.so.1 => /opt/lib32/usr/lib/libgcc_s.so.1 (0xf7428000)
    libc.so.6 => /opt/lib32/lib/libc.so.6 (0xf72dd000)
    libpthread.so.0 => /opt/lib32/lib/libpthread.so.0 (0xf72c3000)
    libGL.so.1 => not found
    librt.so.1 => /opt/lib32/lib/librt.so.1 (0xf72b9000)
    libdl.so.2 => /opt/lib32/lib/libdl.so.2 (0xf72b5000)
    /lib/ld-linux.so.2 (0xf7717000)

But libGL.so.1 exists in /usr/lib/ as well as /usr/lib32 and according to file both link to the right version of libGL.so.260.19.29 in their respective directories.

Quote:If that is correct, then try removing libraries from the "libs" folder in the game installation that you already have on your system.

This did not work. All of a sudden I got some other libs missing, mainly libgcc_s.so.1

Quote:(and BTW.. this whole fiasco is handled soo much better in Amnesia)

Yeah, that's another shoe. Purchased Amnesia with Penumbra, but since my connection sucks I had to relogin to the download site about 6 times for penumbra alone, and now my order ticket or whatever is suspended for the moment. Will have to contact someone come january 3rd.
12-29-2010 09:45 PM
Find all posts by this user
Urkle Offline
FG - Associate

Posts: 1,172
Joined: Jul 2006
Reputation: 20
Post: #4
Not Solved RE: [Arch64] Problem running Penumbra Collection (Any game)

That is really odd. My suggestion is to try another "simpler" 32 bit openGL application and see if it works. And try poking the Arch linux forums for extra assistance as my experience with Arch specifically is rather limited.

Developing away on one of
Multiple Macs running 10.6, 10.7, 10.8, and 10.9.
Linux, 8-core AMD, 8GB RAM, Fedora 18, nVidia 450 1GB
12-29-2010 09:47 PM
Visit this user's website Find all posts by this user
Whoracle Offline
Junior Member

Posts: 5
Joined: Dec 2010
Reputation: 0
Post: #5
Not Solved RE: [Arch64] Problem running Penumbra Collection (Any game)

After prodding the depths of my system, I came to the conclusion that my almost-complete-system-goes-to-hell-update yesterday left me with incomplete packages and libs. gonna reinstall now.
Great, it works now! Reinstallation of all the 32bit-libs did the trick! I'm off getting scared Big Grin

See ya and thanks for the help!
(This post was last modified: 12-29-2010 10:18 PM by Whoracle.)
12-29-2010 09:50 PM
Find all posts by this user
Thread Closed 




User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)