Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Newsletter | Dev Blog | Dev Wiki | Support


Thread Closed 
 
Thread Rating:
  • 1 Votes - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Switchable Graphics Trouble
Author Message
ConBrio93 Offline
Junior Member

Posts: 10
Joined: Jun 2011
Reputation: 0
Post: #1
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago Switchable Graphics Trouble

I decided to try out the Amnesia demo. I got to the opening, the voice over played, but the screen was black. I thought this was normal. Then I gained control of the character, and the screen was still black. I started to think there was something wrong, looked online, and discovered the black screen was not part of the voice over part of the game.

I did some more research and determined it was the fact that the game only wants to recognize my Mobile Intel® HD Graphics Card, instead of my Radeon HD 6770M Graphics Card. I went to the Catalyst Control Center, and switched the launcher.exe and Amnesia.exe to High Performance. No dice, the game still doesn't recognize the Radeon card.

I looked around a bit more on the forums. I followed the advice to disable my Intel card. No dice, it makes my laptop display (an HP DV6 Quad) go nuts.

I'm now stuck. I'm not sure what to do in order to get my Radeon graphics card recognized. I contacted another owner of a DV6 Quad and they apparently had no trouble (never had to download anything special, turn of the Intel card, switch the default, etc...) so I'm not sure what the deal is. Any help?

My hplog in case it is needed.

Spoiler below!
Version 1.10
-------- THE HPL ENGINE LOG ------------
Engine build ID 20100818114615

Creating Engine Modules
--------------------------------------------------------
Creating graphics module
Creating system module
Creating resource module
Creating input module
Creating sound module
Creating physics module
Creating ai module
Creating gui module
Creating generate module
Creating haptic module
Creating scene module
--------------------------------------------------------

Initializing Resources Module
--------------------------------------------------------
Creating loader handlers
Creating resource managers
Adding loaders to handlers
--------------------------------------------------------

Initializing Graphics Module
--------------------------------------------------------
Init lowlevel graphics: 1366x768 bpp:32 fs:0 ms:0 gpufmt:2 cap:'Amnesia - The Dark Descent - Loading...' posSad-1x-1)
Setting video mode: 1366 x 768 - 32 bpp
Init Glew...OK
Setting up OpenGL
Vendor: Intel
Renderer: Mobile Intel® HD Graphics
Version: 3.0.0 - Build 8.15.10.2342
Max texture image units: 16
Max texture coord units: 8
Max user clip planes: 6
Two sided stencil: 1
Vertex Buffer Object: 1
Anisotropic filtering: 1
Max Anisotropic degree: 16
Multisampling: 1
Texture compression: 1
Texture compression S3TC: 1
Auto generate MipMaps: 1
Render to texture: 1
Max draw buffers: 8
Max color render targets: 8
Packed depth-stencil: 1
Texture float: 1
GLSL Version: 1.30 - Intel Build 8.15.10.2342
ShaderModel 2: 1
ShaderModel 3: 1
ShaderModel 4: 0
OGL ATIFragmentShader: 0
ATTENTION: System does not support const arrays in glsl!
Setting up G-Bugger: type: 0 texturenum: 3
Adding engine materials
Initializing DevIL
Vendor String: Abysmal Software
Version String: Developer's Image Library (DevIL) 1.6.8pre Aug 12 2006
Version Number: 168
Adding engine post effects
--------------------------------------------------------

Initializing Sound Module
--------------------------------------------------------
Initializing OpenAL
Available OpenAL devices:
0. Generic Software on Speakers and Headphones (IDT High Definition Audio CODEC)(OpenAL default)
1. Generic Software on Communications Headphones (IDT High Definition Audio CODEC)
Trying to open device 'Generic Software on Speakers and Headphones (IDT High Definition Audio CODEC)'... Success!
Number of mono sources: 32
Streaming setup: 4 Buffers x 262144 bytes each
--------------------------------------------------------

Initializing Game Module
--------------------------------------------------------
Adding engine updates
Initializing script functions
--------------------------------------------------------

User Initialization
--------------------------------------------------------
- DEMO VERSION -
--------------------------------------------------------

Game Running
--------------------------------------------------------
-------- Loading map 'menu_bg.map' ---------
Cache Loading: 588 ms
Entities: 193 ms
Compilation: 0 ms
Total: 790 ms
Meshes created: 22
Bodies created: 5
-------- Loading complete ---------
Setting profile: 'Jeff' Path: 'C:\Users\Jeff\Documents/Amnesia/MainDemo/Jeff/'
-------- BEGIN LOAD FROM C:\Users\Jeff\Documents/Amnesia/MainDemo/Jeff/AutoSave_RainyHall_2011_6_19_17_23_36_0.sav ---------
LOADING SAVE GAME!
-------- Loading map 'demo_00_rainy_hall.map' ---------
Cache Loading: 1840 ms
Entities: 772 ms
Compilation: 15 ms
Total: 2685 ms
Meshes created: 139
Bodies created: 44
-------- Loading complete ---------
WARNING: Could not find player start node ''
ERROR: StartPos '' does not exist!
-------- END LOAD ---------
ERROR: Could not find light 'spotthunder_0'
ERROR: Could not find light 'pointthunder_0'
ERROR: Could not find light 'ambthunder_0'
ERROR: Could not find light 'spotthunder_0'
ERROR: Could not find light 'pointthunder_0'
ERROR: Could not find light 'ambthunder_0'
ERROR: Could not find light 'spotthunder_0'
ERROR: Could not find light 'pointthunder_0'
ERROR: Could not find light 'ambthunder_0'
ERROR: Could not find light 'spotthunder_0'
ERROR: Could not find light 'pointthunder_0'
ERROR: Could not find light 'ambthunder_0'
ERROR: Could not find light 'spotthunder_0'
ERROR: Could not find light 'pointthunder_0'
ERROR: Could not find light 'ambthunder_0'
ERROR: Could not find light 'spotthunder_0'
ERROR: Could not find light 'pointthunder_0'
ERROR: Could not find light 'ambthunder_0'
ERROR: Could not find light 'spotthunder_0'
ERROR: Could not find light 'pointthunder_0'
ERROR: Could not find light 'ambthunder_0'
-------- Loading map 'menu_bg.map' ---------
Cache Loading: 536 ms
Entities: 172 ms
Compilation: 1 ms
Total: 718 ms
Meshes created: 22
Bodies created: 5
-------- Loading complete ---------
--------------------------------------------------------

Statistics
--------------------------------------------------------
Medium framerate: 36.590302
--------------------------------------------------------

User Exit
--------------------------------------------------------
Saving main config.
Saving user config.
Deleting game modules.
'LuxInputHandler'
'LuxHelpFuncs'
'LuxSaveHandler'
'LuxScriptHandler'
'LuxProgressLogHandler'
'LuxMapHandler'
'LuxMapHelper'
'LuxPlayer'
'LuxInsanityHandler'
'LuxDebugHandler'
'LuxEffectRenderer'
'LuxMusicHandler'
'LuxMusicHandler'
'LuxEffectHandler'
'LuxCompletionCountHandler'
'LuxGlobalDataHandler'
'LuxHintHandler'
'LuxPostEffectHandler'
'LuxPreMenu'
'LuxDebugHandler'
'LuxInventory'
'LuxJournal'
'LuxDemoEnd'
'LuxLoadScreenHandler'
Deleting config files.
--------------------------------------------------------

Exiting Gui Module
--------------------------------------------------------
Deleting all sets
Deleting all skins
Deleting all gfx elements
Deleting all materials
--------------------------------------------------------

Exiting Generate Module
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

Exiting Scene Module
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

Exiting Input Module
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

Exiting Sound Module
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

Exiting Graphics Module
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

Exiting Resources Module
--------------------------------------------------------
Done with fonts
Done with scripts
Done with particles
Done with sounds
Done with meshes
Done with materials
Done with Gpu programs
Done with images
Destroyed all textures
Done with sound entities
Done with animations
Done with ent files
All resources deleted
--------------------------------------------------------

Exiting Physics Module
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

Exiting System Module
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

Deleting game setup provided by user
- Deleting lowlevel stuff.
Physics
Sound
Input
Resources
System
Graphics
Haptic
HPL Exit was successful!

|--Memory Manager Report-------------------------------|
|
| No memory leaks detected. Memory left: 0
|
|------------------------------------------------------|

06-20-2011 07:19 AM
Find all posts by this user
jens Offline
Frictional Games

Posts: 3,543
Joined: Apr 2006
Reputation: 165
Post: #2
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago RE: Switchable Graphics Trouble

You could update to 1.2 for Amnesia, not that anything specifically has been changed that could help with this.

You could try to download a new driver from ati.com and if that does not help, check the HP site for new drivers. As it works for the other DV6 owner it is probably that he/she uses different drivers or perhaps some setting related to power management or similar as that is what usually controls what graphic chip to use.
06-20-2011 08:50 AM
Visit this user's website Find all posts by this user
plutomaniac Offline
Super Moderator

Posts: 5,938
Joined: May 2011
Reputation: 171
Post: #3
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago RE: Switchable Graphics Trouble

Well, two other users with the same problem did not find a solution. As jens said it might have to do with some power options and stuff like that. The truth is that AMD does not provide an option to select your main gpu. In nvidia this is very fast and easy. From a quick google search your laptop must be using Windows 7 x64 so try these two:

Newest Intel Driver(from Intel, may not work with HP though - if it installs it will make you able to play the game but in no good graphics and also not with the AMD card of course):

http://downloadcenter.intel.com/Detail_D...pe=Drivers

Newest AMD Driver(from AMD, may not work with HP though - I don't think it will make a difference but I hope so):

http://support.amd.com/us/gpudownload/wi...n7-64.aspx

If these drivers don't install because of HP, you should check the HP site for new drivers.

[Image: jxvp.jpg]
(This post was last modified: 06-20-2011 09:38 AM by plutomaniac.)
06-20-2011 09:37 AM
Find all posts by this user
ConBrio93 Offline
Junior Member

Posts: 10
Joined: Jun 2011
Reputation: 0
Post: #4
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago RE: Switchable Graphics Trouble

(06-20-2011 08:50 AM)jens Wrote:  You could update to 1.2 for Amnesia, not that anything specifically has been changed that could help with this.

You could try to download a new driver from ati.com and if that does not help, check the HP site for new drivers. As it works for the other DV6 owner it is probably that he/she uses different drivers or perhaps some setting related to power management or similar as that is what usually controls what graphic chip to use.

I downloaded the demo off Steam. It should be v1.2.

And I'll try going to HP and checking for new drivers.

@ Pluto: Thanks for the links. I'll download and hopefully they will work.
Ok. Now it recognizes a card called GDI Generic. When I click Launch Game it crashes instantly.

Hplog

Spoiler below!
Version 1.10
-------- THE HPL ENGINE LOG ------------
Engine build ID 20100818114615

Creating Engine Modules
--------------------------------------------------------
Creating graphics module
Creating system module
Creating resource module
Creating input module
Creating sound module
Creating physics module
Creating ai module
Creating gui module
Creating generate module
Creating haptic module
Creating scene module
--------------------------------------------------------

Initializing Resources Module
--------------------------------------------------------
Creating loader handlers
Creating resource managers
Adding loaders to handlers
--------------------------------------------------------

Initializing Graphics Module
--------------------------------------------------------
Init lowlevel graphics: 1366x768 bpp:32 fs:0 ms:0 gpufmt:2 cap:'Amnesia - The Dark Descent - Loading...' posSad-1x-1)
Setting video mode: 1366 x 768 - 32 bpp
Init Glew...OK
Setting up OpenGL
Vendor: Microsoft Corporation
Renderer: GDI Generic
Version: 1.1.0
Max texture image units: 3
Max texture coord units: 4
Max user clip planes: 6
Two sided stencil: 0
Vertex Buffer Object: 0
Anisotropic filtering: 0
Multisampling: 0
Texture compression: 0
Texture compression S3TC: 0
Auto generate MipMaps: 0
Render to texture: 0
Max draw buffers: 13
Max color render targets: 21
Packed depth-stencil: 0
Texture float: 0
GLSL Version: (null)
ShaderModel 2: 0
ShaderModel 3: 1
ShaderModel 4: 0
OGL ATIFragmentShader: 0

(This post was last modified: 06-20-2011 06:49 PM by ConBrio93.)
06-20-2011 06:21 PM
Find all posts by this user
plutomaniac Offline
Super Moderator

Posts: 5,938
Joined: May 2011
Reputation: 171
Post: #5
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago RE: Switchable Graphics Trouble

It is the same. GDI Generic means embedded gpu. But now it is worse. You should install back the HP driver. Previously it detected it correctly. Have you checked the HP site if they have updated their drivers?

[Image: jxvp.jpg]
06-20-2011 07:05 PM
Find all posts by this user
ConBrio93 Offline
Junior Member

Posts: 10
Joined: Jun 2011
Reputation: 0
Post: #6
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago RE: Switchable Graphics Trouble

(06-20-2011 07:05 PM)plutomaniac Wrote:  It is the same. GDI Generic means embedded gpu. But now it is worse. You should install back the HP driver. Previously it detected it correctly. Have you checked the HP site if they have updated their drivers?

I managed to get it back to the previous level of suck. It now detects it as Intel® HD again.

As you said, numerous users with the same problem have found no solution. I'll just have to give up on this game. Sad
06-20-2011 07:08 PM
Find all posts by this user
plutomaniac Offline
Super Moderator

Posts: 5,938
Joined: May 2011
Reputation: 171
Post: #7
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago RE: Switchable Graphics Trouble

(06-20-2011 07:08 PM)ConBrio93 Wrote:  
(06-20-2011 07:05 PM)plutomaniac Wrote:  It is the same. GDI Generic means embedded gpu. But now it is worse. You should install back the HP driver. Previously it detected it correctly. Have you checked the HP site if they have updated their drivers?

I managed to get it back to the previous level of suck. It now detects it as Intel® HD again.

As you said, numerous users with the same problem have found no solution. I'll just have to give up on this game. Sad

Your card supports OpenGL 3 when the game requires 2.1 and also all Intel HD cards work with the latest update from Intel. For you though, it didn't work maybe because of HP. What laptop model do you have?

[Image: jxvp.jpg]
06-20-2011 07:11 PM
Find all posts by this user
ConBrio93 Offline
Junior Member

Posts: 10
Joined: Jun 2011
Reputation: 0
Post: #8
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago RE: Switchable Graphics Trouble

(06-20-2011 07:11 PM)plutomaniac Wrote:  Your card supports OpenGL 3 when the game requires 2.1 and also all Intel HD cards work with the latest update from Intel. For you though, it didn't work maybe because of HP. What laptop model do you have?

HP Pavilion dv6 Notebook PC
06-20-2011 07:29 PM
Find all posts by this user
plutomaniac Offline
Super Moderator

Posts: 5,938
Joined: May 2011
Reputation: 171
Post: #9
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago RE: Switchable Graphics Trouble

(06-20-2011 07:29 PM)ConBrio93 Wrote:  
(06-20-2011 07:11 PM)plutomaniac Wrote:  Your card supports OpenGL 3 when the game requires 2.1 and also all Intel HD cards work with the latest update from Intel. For you though, it didn't work maybe because of HP. What laptop model do you have?

HP Pavilion dv6 Notebook PC

The exact model, this is a general name that could represent 4-5 different laptops. For example: hp pavilion dv6-6002ev

[Image: jxvp.jpg]
06-20-2011 08:27 PM
Find all posts by this user
ConBrio93 Offline
Junior Member

Posts: 10
Joined: Jun 2011
Reputation: 0
Post: #10
Solved: 5 Months, 3 Weeks, 6 Days, 8 Hours, 17 Minutes, 54 Seconds ago RE: Switchable Graphics Trouble

(06-20-2011 08:27 PM)plutomaniac Wrote:  The exact model, this is a general name that could represent 4-5 different laptops. For example: hp pavilion dv6-6002ev

HP Pavilion dv6t Quad Edition customizable Notebook PC

Is that specific enough? Otherwise I don't know how to find the exact model number.
06-20-2011 08:39 PM
Find all posts by this user
Thread Closed 




User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)