Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Newsletter | Dev Blog | Dev Wiki | Support


Thread Closed 
Performance problems after combat?
Author Message
MercenaryForHire Offline
Junior Member

Posts: 41
Joined: Jan 2007
Reputation: 0
Post: #1
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago Performance problems after combat?

I know that combat isn't the central focus of Penumbra, but cutting performance after entering it doesn't seem to be the right way to do things. Wink

See the attached screenshot. I was getting 4 FPS in that. Before attacking the dog, I was getting around 16 in the same spot. During the combat, I was getting one. I only managed to kill the thing by memory.

The big three specs here are: Mobile Celeron 2.13GHz, 1GB RAM, 6600GT. I know it's not a scorcher of a system, but look at the screenshot. Everything is on the lowest possible detail, and it's still getting single-digit framerates.

Forceware drivers are the latest - 93.71 - and performance in other games is fine given the age of the system.

What gives?
04-08-2007 07:57 PM
Find all posts by this user
extra11 Offline
Junior Member

Posts: 4
Joined: Apr 2007
Reputation: 0
Post: #2
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago RE: Performance problems after combat?

have you tried turning motion blur off?
04-08-2007 08:50 PM
Find all posts by this user
MercenaryForHire Offline
Junior Member

Posts: 41
Joined: Jan 2007
Reputation: 0
Post: #3
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago RE: Performance problems after combat?

extra11 Wrote:have you tried turning motion blur off?

Did you even look at the screenshot? It looks like Quake 1.
04-08-2007 09:03 PM
Find all posts by this user
MercenaryForHire Offline
Junior Member

Posts: 41
Joined: Jan 2007
Reputation: 0
Post: #4
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago RE: Performance problems after combat?

Here's a few snapshots from the first level of the full version. Here, I've cranked it up to 1280x1024, all details on High with the exception of Motion Blur.

In the first shot, I'm getting a buttery smooth 60fps.

In the second, I'm getting 30fps. During combat itself, it was about 20fps. That's acceptable.

In the last, I'm getting 15fps. What exactly is going on here that chews up so much horsepower?
04-08-2007 09:26 PM
Find all posts by this user
preifx Offline
Junior Member

Posts: 9
Joined: Apr 2007
Reputation: 0
Post: #5
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago RE: Performance problems after combat?

I have that problem too!
I hate those dogs and I'd like to find a "dead dogs patch"!!
Before I see the dog, I have very smooth FPS, but if a dog appears, the FPS drops down to about 10, and if the dog attacks, I can only kill the dog according to the sound because the FPS is even fewer than 1(may be 0.5), I can only look at a static picture, hold down the left mouse button, shake my mouse, and wait to see if I'm lucky - the dog's dead(normally it couldn't be killed, but I killed it once).
I'm absolutely sure this is a TERRIBLE bug...
(This post was last modified: 04-20-2007 02:31 PM by efranc65.)
04-20-2007 02:28 PM
Find all posts by this user
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,454
Joined: Apr 2006
Reputation: 42
Post: #6
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago RE: Performance problems after combat?

preifx Wrote:I have that problem too!
I hate those dogs and I'd like to find a "dead dogs patch"!!
Before I see the dog, I have very smooth FPS, but if a dog appears, the FPS drops down to about 10, and if the dog attacks, I can only kill the dog according to the sound because the FPS is even fewer than 1(may be 0.5), I can only look at a static picture, hold down the left mouse button, shake my mouse, and wait to see if I'm lucky - the dog's dead(normally it couldn't be killed, but I killed it once).
I'm absolutely sure this is a TERRIBLE bug...

Does this solve it
http://frictionalgames.com/forum/showthread.php?tid=944

?
04-20-2007 02:33 PM
Find all posts by this user
preifx Offline
Junior Member

Posts: 9
Joined: Apr 2007
Reputation: 0
Post: #7
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago RE: Performance problems after combat?

Thomas Wrote:
preifx Wrote:I have that problem too!
I hate those dogs and I'd like to find a "dead dogs patch"!!
Before I see the dog, I have very smooth FPS, but if a dog appears, the FPS drops down to about 10, and if the dog attacks, I can only kill the dog according to the sound because the FPS is even fewer than 1(may be 0.5), I can only look at a static picture, hold down the left mouse button, shake my mouse, and wait to see if I'm lucky - the dog's dead(normally it couldn't be killed, but I killed it once).
I'm absolutely sure this is a TERRIBLE bug...

Does this solve it
http://frictionalgames.com/forum/showthread.php?tid=944

?


Thanks Thomas, I'll give it a try. I didn't see any strange problems in other games with the 93.71 driver...
04-20-2007 02:43 PM
Find all posts by this user
preifx Offline
Junior Member

Posts: 9
Joined: Apr 2007
Reputation: 0
Post: #8
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago RE: Performance problems after combat?

Hi, I'm back.
I revert the driver to 84.21, and the problem remains.
Now I'm just want a no-dogs-patch or a dead-dogs-patch.....OMG, this is not an action game....
04-20-2007 03:30 PM
Find all posts by this user
Thomas Offline
Frictional Games

Posts: 2,454
Joined: Apr 2006
Reputation: 42
Post: #9
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago RE: Performance problems after combat?

preifx:

What are your computer specs?
04-20-2007 03:34 PM
Find all posts by this user
preifx Offline
Junior Member

Posts: 9
Joined: Apr 2007
Reputation: 0
Post: #10
Solved: 6 Months, 3 Weeks, 3 Days, 8 Hours, 48 Minutes, 13 Seconds ago RE: Performance problems after combat?

My computer:
AthlonXP 1800+, 512M DDR, SB Live digital 5.1, GeforceFX 5900.


PS:
I have tried to reduce the graphic detail etc., but the lowest setting and highest setting have the near FPS rate. The game has a nice Graphic engine, it's fast enough, I think it's an A.I. engine bug or a physics engine bug.
(This post was last modified: 04-20-2007 03:49 PM by efranc65.)
04-20-2007 03:44 PM
Find all posts by this user
Thread Closed 




User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)