Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Privacy Policy | Dev Blog | Dev Wiki | Support | Gametee


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Model Editor Help Can't see model in Amnesia level editor
15AMare Offline
Junior Member

Posts: 4
Threads: 1
Joined: Jul 2012
Reputation: 0
#1
Can't see model in Amnesia level editor

Hy everyone,
Im new with this modeling stuff and i have a question.I download ALMA model in .obj file and export it in .dae file,I also have .dds files that I used to make a .mat file.
In model editor I add those .mat files(i texture my model) to my model and saved it as .ent file but when i want to add it to level editor i cant see it(but i can select it(move it,rotate it...)).
So can enybody help me whit this problem?


Attached Files
.png   alma2.PNG (Size: 370.71 KB / Downloads: 81)
07-22-2012, 11:33 PM
Find Reply
Statyk Offline
Schrödinger's Mod

Posts: 4,390
Threads: 72
Joined: Sep 2011
Reputation: 241
#2
RE: Can't see model in Amnesia level editor

Open the .dae in Notepad++ and search for: library_images

You should see a long directory leading to the texture. Clear the directory and fix so it looks like this:

<init_from>diffusetexture.dds</init_from>


I suggest making sure the texture has a really unique name so it doesn't end up possibly loading another model's texture from another custom story by chance.

Also, protip:
The VERY FIRST thing you should do with a new model is run it through ModelView. If it loads, you're good to go. If it doesn't, your model has a problem or it's not reading the material file properly.
(This post was last modified: 07-23-2012, 06:53 AM by Statyk.)
07-23-2012, 06:48 AM
Find Reply
15AMare Offline
Junior Member

Posts: 4
Threads: 1
Joined: Jul 2012
Reputation: 0
#3
RE: Can't see model in Amnesia level editor

Hey I dont know why but after library_images is nothing its just:

<\library_lights>
<library_images/>
<library_effects/>
<library_materials/>
...

so what to do now Huh


Attached Files
.png   almy.dae.PNG (Size: 58.25 KB / Downloads: 31)
07-23-2012, 10:17 AM
Find Reply
Traggey Offline
is mildly amused

Posts: 3,256
Threads: 73
Joined: Feb 2012
Reputation: 185
#4
RE: Can't see model in Amnesia level editor

Well to start off with that probably means that you have not applied the material correctly in your modeling program of choise, make sure it points towards the .dds file in your amnesia directory.

Secondly, do you actually have permission to use this model?
07-23-2012, 12:03 PM
Find Reply
15AMare Offline
Junior Member

Posts: 4
Threads: 1
Joined: Jul 2012
Reputation: 0
#5
RE: Can't see model in Amnesia level editor

i dont know about material... well i know one thing when i select material it textures the model then i save as .ent file and exit and when i open .ent file again model is textured but in that box where it says material is blank

and yeah i have because i havent cut it from a game.One of mine friends made it about 4 months after the game is released because he thought that is a challenge and put it on one site(i exedently saw it and download it(name of creater i recognized))

and can you see images i attach?


Attached Files
.png   alma3.PNG (Size: 286.59 KB / Downloads: 32)
07-23-2012, 07:05 PM
Find Reply
Statyk Offline
Schrödinger's Mod

Posts: 4,390
Threads: 72
Joined: Sep 2011
Reputation: 241
#6
RE: Can't see model in Amnesia level editor

I know there is a material button on the bottom right but honestly, it's very much a useless feature. The model itself does not have a texture linked to it, which is the problem you need to fix. The .ent simply holds the variables for "making a model unique" such as giving it weight, physics, item, enemy, lights attached to it, etc. The .ent does not physically hold the texture for it. The ModelEditor window will lie to you. Use the configuration button to see when the texture works.

Stop using that material button and fix the .dae.
07-23-2012, 08:06 PM
Find Reply
Traggey Offline
is mildly amused

Posts: 3,256
Threads: 73
Joined: Feb 2012
Reputation: 185
#7
RE: Can't see model in Amnesia level editor

I never told you to click the material button in the ModelEditor

You need to apply the material to the model in your modeling suite of choise 3DsMax/Maya/Blender/etc

Fix the model and re-export it.
(This post was last modified: 07-23-2012, 08:14 PM by Traggey.)
07-23-2012, 08:14 PM
Find Reply
15AMare Offline
Junior Member

Posts: 4
Threads: 1
Joined: Jul 2012
Reputation: 0
#8
RE: Can't see model in Amnesia level editor

ooooooooooooooooooooh...

OK.But i dont know how to make textures using Blender\Maya...

Can you tell me that(if you want) or ill have to search on google?

BTW Thanks

Not textures. materials

how to add them in modeling program?
(This post was last modified: 07-23-2012, 09:55 PM by 15AMare.)
07-23-2012, 09:54 PM
Find Reply
Traggey Offline
is mildly amused

Posts: 3,256
Threads: 73
Joined: Feb 2012
Reputation: 185
#9
RE: Can't see model in Amnesia level editor

(07-23-2012, 09:54 PM)15AMare Wrote: ooooooooooooooooooooh...

OK.But i dont know how to make textures using Blender\Maya...

Can you tell me that(if you want) or ill have to search on google?

BTW Thanks

Not textures. materials

how to add them in modeling program?
I am unfamiliar with these two programs, I've only used Max as of yet, however a simple google search will not give you too much of a problem as applying a texture to a model is a fairly easy thing to do.
07-24-2012, 12:15 AM
Find Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)