Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Privacy Policy | Dev Blog | Dev Wiki | Support | Gametee


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
no keyboard or mouse in all Penumbra games
hiveofdrones Offline
Junior Member

Posts: 5
Threads: 1
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
#1
Solved: 3 Years, 9 Months, 1 Week ago no keyboard or mouse in all Penumbra games

System info: Fedora 17, KDE 4.9.3, 2x Nvidia 9800GT sli w/ proprietary drivers (304.xx), wired usb keyboard (unicomp) and mouse (logitech)

Problem: Games will start fine with intro/menu music, but there is no response from keyboard or mouse. The only exception being if the esc key is hit, a short knocking sound is played which I believe is the same sound used when switching between menu items. Other keyboards and mice have been tried with the exact same results. hpl.log doesn't appear to show any sort of errors. No other games or applications on this system have this problem.

I had this game working in Fedora 14 a few years ago and was hoping to get it going again. Any ideas about my input problem?
12-08-2012, 07:08 PM
Find
Urkle Offline
FG - Associate

Posts: 1,172
Threads: 31
Joined: Jul 2006
Reputation: 21
#2
Solved: 3 Years, 9 Months, 1 Week ago RE: no keyboard or mouse in all Penumbra games

What window manage/desktop manager are you running?

Also what is the output of glxinfo?

Developing away on one of
Multiple Macs running 10.6, 10.7, 10.8, and 10.9.
Linux, 8-core AMD, 8GB RAM, Fedora 18, nVidia 450 1GB
12-09-2012, 03:07 PM
Website Find
hiveofdrones Offline
Junior Member

Posts: 5
Threads: 1
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
#3
Solved: 3 Years, 9 Months, 1 Week ago RE: no keyboard or mouse in all Penumbra games

(12-09-2012, 03:07 PM)Urkle Wrote: What window manage/desktop manager are you running?

Also what is the output of glxinfo?
I'm running the vanilla KDE/Kwin/plasma setup that comes with the Fedora/KDE respin.

Output of glxinfo is:

http://pastebin.com/zcY6kRMY

Not sure if it helps, but when I was using Fedora 16 with Gnome desktop on a completely different hardware setup, I had experienced the same issue in Penumbra but chalked it up to some annoying Gnome 3 issue.

EDIT: Just for grins, I'm gonna buy a copy of Amnesia and see if it does the same thing. I'll report back with my results.

EDIT-2: For what it's worth, Amnesia is working perfectly on this system.
(This post was last modified: 12-10-2012, 06:39 AM by hiveofdrones.)
12-10-2012, 05:32 AM
Find
Urkle Offline
FG - Associate

Posts: 1,172
Threads: 31
Joined: Jul 2006
Reputation: 21
#4
Solved: 3 Years, 9 Months, 1 Week ago RE: no keyboard or mouse in all Penumbra games

Most likely it is the old version of cg that is provided with penumbra that is causing your issues.

Developing away on one of
Multiple Macs running 10.6, 10.7, 10.8, and 10.9.
Linux, 8-core AMD, 8GB RAM, Fedora 18, nVidia 450 1GB
12-11-2012, 06:15 AM
Website Find
hiveofdrones Offline
Junior Member

Posts: 5
Threads: 1
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
#5
Solved: 3 Years, 9 Months, 1 Week ago RE: no keyboard or mouse in all Penumbra games

(12-11-2012, 06:15 AM)Urkle Wrote: Most likely it is the old version of cg that is provided with penumbra that is causing your issues.
Is there a way to fix that? You're talking about libCg/libCgGL, right? If that is what's wrong, would I just remove the provided lib and symlink to my current version?
(This post was last modified: 12-12-2012, 04:34 PM by hiveofdrones.)
12-12-2012, 04:34 PM
Find
Urkle Offline
FG - Associate

Posts: 1,172
Threads: 31
Joined: Jul 2006
Reputation: 21
#6
Solved: 3 Years, 9 Months, 1 Week ago RE: no keyboard or mouse in all Penumbra games

(12-12-2012, 04:34 PM)hiveofdrones Wrote:
(12-11-2012, 06:15 AM)Urkle Wrote: Most likely it is the old version of cg that is provided with penumbra that is causing your issues.
Is there a way to fix that? You're talking about libCg/libCgGL, right? If that is what's wrong, would I just remove the provided lib and symlink to my current version?
Just removing the provided libs would be enough.. The game looks in the libs folder FIRST, and then looks in the system folders.

Developing away on one of
Multiple Macs running 10.6, 10.7, 10.8, and 10.9.
Linux, 8-core AMD, 8GB RAM, Fedora 18, nVidia 450 1GB
12-12-2012, 04:44 PM
Website Find
hiveofdrones Offline
Junior Member

Posts: 5
Threads: 1
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
#7
Solved: 3 Years, 9 Months, 1 Week ago RE: no keyboard or mouse in all Penumbra games

(12-12-2012, 04:44 PM)Urkle Wrote:
(12-12-2012, 04:34 PM)hiveofdrones Wrote:
(12-11-2012, 06:15 AM)Urkle Wrote: Most likely it is the old version of cg that is provided with penumbra that is causing your issues.
Is there a way to fix that? You're talking about libCg/libCgGL, right? If that is what's wrong, would I just remove the provided lib and symlink to my current version?
Just removing the provided libs would be enough.. The game looks in the libs folder FIRST, and then looks in the system folders.
So I removed libCgGL.so and libCg.so from the game's libs folder and the problem persists along with this error message:

./blackplague.bin: /lib/libCgGL.so: no version information available (required by ./blackplague.bin)
./blackplague.bin: /lib/libCg.so: no version information available (required by ./blackplague.bin)

Also, I've made sure that I do in fact have the libCg package installed.

EDIT: I have just realized my mistake in the placement of this thread. Sorry bout that.
(This post was last modified: 12-13-2012, 04:25 AM by hiveofdrones.)
12-13-2012, 02:21 AM
Find
jens Offline
Frictional Games

Posts: 4,093
Threads: 199
Joined: Apr 2006
Reputation: 202
#8
Solved: 3 Years, 9 Months, 1 Week ago RE: no keyboard or mouse in all Penumbra games

I could be completely wrong but I'm guessing this could be because you have a 64bit system and does not have 32bit libraries installed?
12-13-2012, 09:32 AM
Website Find
hiveofdrones Offline
Junior Member

Posts: 5
Threads: 1
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
#9
Solved: 3 Years, 9 Months, 1 Week ago RE: no keyboard or mouse in all Penumbra games

(12-13-2012, 09:32 AM)jens Wrote: I could be completely wrong but I'm guessing this could be because you have a 64bit system and does not have 32bit libraries installed?
I am indeed on a 64-bit system. It's possible I'm missing a 32-bit library or two. I have installed quite a few already to make other games work but that's not to say I have all the ones needed to solve the input problem with Penumbra. I do have the 32-bit versions of libCg and libCgGL if that helps. Wouldn't I get an error message about a missing lib in hpl.log if something was missing?

EDIT: If it helps at all, here is the hpl.log from my most current attempt at playing the game.

http://pastebin.com/iQWQN1sS
(This post was last modified: 12-14-2012, 03:59 AM by hiveofdrones.)
12-14-2012, 03:47 AM
Find




Users browsing this thread: 1 Guest(s)