Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Privacy Policy | Dev Blog | Dev Wiki | Support | Gametee


Vsync doesn't work
bugmenot Offline
Member

Posts: 93
Threads: 20
Joined: Nov 2006
Reputation: 0
#1
Solved: 3 Years, 7 Months, 2 Weeks ago Vsync doesn't work

Hi there. Just bought the pack and I can't seem to be able to get Vsync to work. I'm on mid 09 MBP with 9600GT, Snow Leopard with everything up to date.

It says Vsync is on in the menu, but I still get tons of tearing
01-24-2010, 02:23 AM
Find
juandemarco Offline
Junior Member

Posts: 4
Threads: 0
Joined: Feb 2010
Reputation: 0
#2
Solved: 3 Years, 7 Months, 2 Weeks ago RE: Vsync doesn't work

Same here, I'm using a 27" iMac i5 with an ATI HD4850 graphics chip, tons and tons of tearing...
02-06-2010, 11:22 PM
Find
juandemarco Offline
Junior Member

Posts: 4
Threads: 0
Joined: Feb 2010
Reputation: 0
#3
Solved: 3 Years, 7 Months, 2 Weeks ago RE: Vsync doesn't work

Sooo, a new patch is out and the vsync problem is still there... anyone?
04-08-2010, 07:18 PM
Find
Urkle Offline
FG - Associate

Posts: 1,172
Threads: 31
Joined: Jul 2006
Reputation: 21
#4
Solved: 3 Years, 7 Months, 2 Weeks ago RE: Vsync doesn't work

well looks like that never got implemented in the engine for Mac OS X.
And further looking into things It's not possible due to how SDL "wraps" things and it doesn't expose an interface to do so on the Mac.. bummer. So unfortunately for Penumbra I can not provide VSync for Mac OS X.. But I will look into getting it in there in Amnesia.`

Developing away on one of
Multiple Macs running 10.6, 10.7, 10.8, and 10.9.
Linux, 8-core AMD, 8GB RAM, Fedora 18, nVidia 450 1GB
04-11-2010, 06:56 PM
Website Find
juandemarco Offline
Junior Member

Posts: 4
Threads: 0
Joined: Feb 2010
Reputation: 0
#5
Solved: 3 Years, 7 Months, 2 Weeks ago RE: Vsync doesn't work

Just out of curiosity, if you're not using SDL (with OpenGL I suppose?) for Amnesia what are you using? I was planning to get acquainted with those technologies but if there's something better (and that portable) I might avoid wasting my time Smile
04-11-2010, 07:56 PM
Find
Urkle Offline
FG - Associate

Posts: 1,172
Threads: 31
Joined: Jul 2006
Reputation: 21
#6
Solved: 3 Years, 7 Months, 2 Weeks ago RE: Vsync doesn't work

We actually are still using SDL for amnesia. What I was going to look at doing was either "modify" SDL to add in the extra functionality, see what SDL 1.3 has, or Just create a Mac specific OpenGL "setup" class in the game engine. (And probably keep mouse and video using SDL)

However, none of these are "simple" fixes so I'd rather not risk lots of new issues in Penumbra by making them to the old engine.

For pure portable, SDL is still "it" though you might want to play with SDL 1.3 (no official release though) as it has a bit more functionality SDL 1.2.
OOh.. and it looks like SDL 1.3 has support setting the vsync (SDL_GL_SetSwapInterval)

Developing away on one of
Multiple Macs running 10.6, 10.7, 10.8, and 10.9.
Linux, 8-core AMD, 8GB RAM, Fedora 18, nVidia 450 1GB
(This post was last modified: 04-11-2010, 08:54 PM by Urkle.)
04-11-2010, 08:27 PM
Website Find
juandemarco Offline
Junior Member

Posts: 4
Threads: 0
Joined: Feb 2010
Reputation: 0
#7
Solved: 3 Years, 7 Months, 2 Weeks ago RE: Vsync doesn't work

Just a little update: I have found a way to attenuate the issue! It's not solved, vsync is still not present of course, but setting the right resolution made it almost unnoticeable. Let me explain: on the iMac 27" native resolution is 2560x1440 but the game doesn't allow you to go over 1920x1080. I was playing at that resolution and the absence of vsync resulted in a very annoying horiziontal line moving vertically across the screen as I looked around or moved. I have modified the game config file and have manually set the resolution to 2560x1440 and though vsync is still not present, the annoying horizontal line is gone and the game is playable! Hope this helps others with the iMac 27 who are having the same issue.
Cheers
Juan

PS. The config file is under ~/Library/Preferences/Frictional Games/Penumbra/Overture/settings.cfg
05-13-2010, 11:35 PM
Find




Users browsing this thread: 1 Guest(s)