Facebook Twitter YouTube Frictional Games | Forum | Privacy Policy | Dev Blog | Dev Wiki | Support | Gametee


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Unplayable framerate
sweetafton Offline
Junior Member

Posts: 7
Threads: 1
Joined: Sep 2010
Reputation: 0
#1
Solved: 4 Years, 1 Month ago Unplayable framerate

Hi all. I'm trying to run the demo on a machine that should definitely be able to handle it. But when the game gets to the profile screen, the mouse jerks around once per 5 seconds i.e. a framerate of 0.2 fps Sad Entering the game it's the same story if a little worse. Any ideas?

CPU: Intel Core 2 Quad 2.40 GHZ
Video Card: Nvidia Geforce 7050
RAM: 3 GB

Logfile attached
09-10-2010, 11:42 AM
Find
jens Offline
Frictional Games

Posts: 4,093
Threads: 199
Joined: Apr 2006
Reputation: 202
#2
Solved: 4 Years, 1 Month ago RE: Unplayable framerate

Try lowering the graphics settings and resolutions a bit.
Make sure you have the latest drivers.
Try and disabled Aero before starting the game.
Check the nvidia control panel so that you are not forcing any settings that could interfere with the game, such as forcing FSAA.
09-10-2010, 12:52 PM
Website Find
sweetafton Offline
Junior Member

Posts: 7
Threads: 1
Joined: Sep 2010
Reputation: 0
#3
Solved: 4 Years, 1 Month ago RE: Unplayable framerate

(09-10-2010, 12:52 PM)jens Wrote: Try lowering the graphics settings and resolutions a bit.
Make sure you have the latest drivers.
Try and disabled Aero before starting the game.
Check the nvidia control panel so that you are not forcing any settings that could interfere with the game, such as forcing FSAA.

Aero? Hmmm, check the subforum Wink

I will try to run it on the lowest possible settings and see if that helps.
09-10-2010, 12:54 PM
Find
sweetafton Offline
Junior Member

Posts: 7
Threads: 1
Joined: Sep 2010
Reputation: 0
#4
Solved: 4 Years, 1 Month ago RE: Unplayable framerate

Even with everything at it's lowest settings, its unplayable. Better, but still really really jerky. Maybe the geforce 7050 just sucks too hard Sad
09-10-2010, 02:16 PM
Find
malachi1990 Offline
Junior Member

Posts: 11
Threads: 3
Joined: Mar 2010
Reputation: 0
#5
Solved: 4 Years, 1 Month ago RE: Unplayable framerate

Check and see if you have powermizer turned on. I think there's an issue with powermizer with geforce 7xxx cards to not be able to play this game.
09-10-2010, 11:44 PM
Find
sweetafton Offline
Junior Member

Posts: 7
Threads: 1
Joined: Sep 2010
Reputation: 0
#6
Solved: 4 Years, 1 Month ago RE: Unplayable framerate

(09-10-2010, 11:44 PM)malachi1990 Wrote: Check and see if you have powermizer turned on. I think there's an issue with powermizer with geforce 7xxx cards to not be able to play this game.

I turned off powermizer as a first resort. I hate that thing (especially on a desktop). Still doesn't work Sad
09-11-2010, 05:25 AM
Find
kat Offline
Junior Member

Posts: 1
Threads: 0
Joined: Sep 2010
Reputation: 0
#7
Solved: 4 Years, 1 Month ago RE: Unplayable framerate

I had the same problem, and finally tracked it down last night. Disable
Xinerama in /etc/X11/xorg.conf if you are using dual displays. When I had it turned on I was getting about 2fps, tunred it off and restarted X...55fps.

Was hoping this would fix the frame rate problem in penumbra requiem level 9: closure (can't finish the game with 1fps) as well, but it didn't Sad
09-11-2010, 04:32 PM
Find
malachi1990 Offline
Junior Member

Posts: 11
Threads: 3
Joined: Mar 2010
Reputation: 0
#8
Solved: 4 Years, 1 Month ago RE: Unplayable framerate

Hmm... I'll have to try that, as I'm having a similar issue on mine, though it happens even when I only have one monitor on.
09-11-2010, 10:55 PM
Find
rini Offline
Junior Member

Posts: 13
Threads: 1
Joined: Jul 2010
Reputation: 0
#9
Solved: 4 Years, 1 Month ago RE: Unplayable framerate

(09-10-2010, 11:42 AM)sweetafton Wrote: Video Card: Nvidia Geforce 7050
7050 is below Minimal Requirements. Similar problem is on Geforce 6100 (little slower than 7050). On GF6100 framerate is ~8 fps (at minimal settings).
09-12-2010, 09:36 PM
Find
jens Offline
Frictional Games

Posts: 4,093
Threads: 199
Joined: Apr 2006
Reputation: 202
#10
Solved: 4 Years, 1 Month ago RE: Unplayable framerate

Oops sorry, but change Aero to Compiz or any other composit technology you might have running and that might help the fps.
09-13-2010, 06:00 AM
Website Find




Users browsing this thread: 1 Guest(s)